17 Şubat 2017 Cuma

7-) Pasaport Süreci nasıl olacak?

Tekrardan selamlar,

Okulumuzu ve barınma tipimizi seçtiğimizi, fiyat konusunda mutabık olduğumuzu varsayıyorum. Ödeme için beklemenizi tavsiye ederim. Daha 1 aylık süreciniz olucak. Sıfırdan Pasaport çıkartıcakmışsınız gibi anlatacağım.Daha önce yurtdışına çıkanlar zaten bu süreçleri biliyorlardır.

Öncelikle pasaport vize değildir. Pasaport sizin yurtdışına çıkışınızı sağlayan evlilik cüzdanı gibi defter şeklinde bir belgedir. Siz bu belgeyi alarak sadece yurtdışına çıkmak istediğinizi belirtirsiniz. Vize isteyen ülkeler için ayrı bir işlem görüceksiniz. Pasaport sizin Türk vatandaşı olarak sahip olduğunuz bir haktır. Vize iptali gibi durumlarda pasaportunuzun iptali söz konusu değildir.

Pasaport için öncelikle anlaşmalı bankalara gidip harç ücreti yatırmanız gerekiyor. Bu harçlar her sene değişkendir. O yüzden yıl sonunu geçirmeyin derim. Harç bedelini E-Pasaport sitesinden öğrenebilirsiniz.

Mesela 2017 yılı için fiyatlar;

Harç BedeliDefter BedeliToplam
6 AY120,1  TL94  TL214,1   TL
1 YIL175,5  TL94  TL269,5   TL
2 YIL286,4  TL94  TL380,4   TL
3 YIL406,7  TL94  TL500,7   TL
4 - 10 YIL573,1  TL94  TL667,1   TL

2018 yılında bu fiyatlar yine değişecektir. O yüzden elinizi çabuk tutun. Bu arada öğrenci olarak gidecekler için kolaylıklarda var. Kararınızı vermeden önce E-pasaport sitesini inceleyin. Hatta imkanınız varsa bir yurtdışı eğitim danışmanlığına gidip bilgi alın. Sizi kazanmak için yakından ilgileneceklerdir. Benim öğrencilik durumum olmadığından bu haklardan yararlanamadım. O yüzdende harç bedeli ve defter bedeli ödedim.

Tercihinizi yaptıktan sonra E-Pasaport sitesinden randevu alıp randevu tarihine kadar TL olarak anlaşmalı bankalara harç ve defter bedelinizi yatırmanız gerekiyor. Size bir dekont vericeklerdir. Dekontu muhakkak kontrol edin. Dekontun üzerine TC kimliğiniz, Harç Bedeli ve banka personelinin ıslak imzası olmalı yani kalem ile üzerine imza atmalı (e-imza, hazır imza gibi durumlar olmuyor) ve banka ödendi diye kaşesini basmalı. Zaten bunları banka kendisi yapıyor ama tedbir tedbirdir. Yinede siz kontol edin. İnternet üzerinden EFT - Transfer tarzı işlemler yapmayın direk anlaşmalı bankaya gidin ve işleminizi güvenli bir şekilde tamamlayın.

İstenilen evraklar zaten E-Pasaport sitesinde yazıyor. Bunların dışında sizden özel olarak biyometrik fotoğraf istiyeceklerdir.

"Aşağıda örnekli resimlerle açıklanan özellikte olması şartıyla, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından istenilen vesikalık fotoğraf ebatı 50 mm x 60 mm, beyaz fonda ve desensiz olmalıdır. Fonda gölgeler oluşmamalıdır"

Fotoğrafınızı merkezi karakolların fotomatik makinasında, vize işlemlerinin yapıldığı yerdeki fotomatik ya da herhangibir fotoğrafçıda çektirebilirsiniz. Ama tavsiyem 1 kere alıyorsunuz bence tam olsun.

Ben sizin yerinizde olsam (ki ben öyle yapmıştım) Pasaport ölçülerinin yanı sıra lazım olur düşüncesiyle bir de standart foto almıştım. Pasaport için istenilen fotoğraf sadece resim kenarlardan biraz daha çekilmiş açık olması.Yani çekilen fotonun ebatlarını değiştiriyorlar. Onun dışında fotoğraf aynı. Hatta ben standart biyometrik fotoda isteyip vize işlemlerinde ve burada okul kimliğimde kullanmıştım. Sizde ehliyet, nüfus cüzdanı ya da benim gibi değerlendirebilirsiniz.


** Bilgi : Biyometrik dediğiniz fotoğraf rutuşsuz fotoğraftır. Teknik olarak özel bir işlemden geçmez. Sadece ebatları Photoshop tarafından uygun hale getirilen fotoğraftır. Ama fotoğrafçılar işi ticarete vurduğunda fahiş fiyatlar istemektedir.Makina desen her fotoğrafçıda bulunan makine, kağıt desen her fotoğrafa kullanılan kağıt. Ama gel görün ki 4 adet biyometriğe 20 TL isteniyor. O yüzden çevrenizde iyi araştırın. Çok çok önemli diyerek fahiş fiyatların kurbanı olmayın.Benden standart fotoğraf ücreti almıştı fotoğrafçım.

Bunların dışında sizden 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi istenecektir.Nüfus cüzdanınızın üzerindeki resmin güncel olmasına, size benzediğine, belgenizin yıpranmamış olmasına dikkat edin. Bu tarz aksi durumlar varsa kimliklerinizi değiştirin. Pasaport sürecinde sizin belgeniz Ankaraya gönderilip orada onaylanması gerekicektir. Şayet bu tarz bir probleminiz varsa ret alabilirsiniz. Eğer varsa böyle bir sorun Nüfus müdürlüğünden telefon yada internet aracılığyla randevu alıp kimliğinizi değiştiriniz. Eğer böyle bir probleminiz yoksa beklemede kalın.

2 adet Ebatları özel biyometrik fotoğraf , 2 adet kimlik fotokopisi ve banka dekontunuzuda aldıysanız randevu saatine kadar bekleyin. 

Randevu saatiniz geldiğinde karakola ŞAHSEN gitmeniz gerekiyor.. Karakola gittiğinizde ilk olarak parmak izi alıp size parmak izlerinizin olduğu bir kağıt vericeklerdir. Bu işlem için sıra numaranızı beklemeniz gerekmiyor. O kağıdı aldıktan sonra işlemlerinizin yapıldığı birime geçip sıra numaranızı bekleyin. Evraklarınız tamsa polisler belgelerinizi zarflayıp Ankaraya göndereceklerini, işlem tamamlandığında pasaportunuzun PTT kanalı ile adresinize geleceğini söylüyeceklerdir ve size takip no vericeklerdir.Bu numara ile internetten pasaportunuzun durumunuzu kontrol edebilirsiniz. Takribi 1-2 haftada geliyor zaten. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder